4 Eylül 2012 Salı

Bir Geçiş Transferi:Cris


Öncelikle süreci başa sarmak lazım.Kadro yapısı itibariyle transferlerin neredeyse tamanını bitirmişti galatasaray.Ki bence şu son günlerde bir sol bek alarak bu sezonluk transfer pastasının büyük bir dilimini bitirniş olacaklardı.Ana kadro kurulmuştu yani.

Lakin şanssızlık bu olsa gerek.Terim'in savunma tandeminde şampiyonlar ligi için olmazsa olmaz kabul ettiği isim Ujfalusi'nin şampiyonlar ligi kurası çekilirken gelen uzun süreli sakatlık haberi kaderin bir cilvesi olsa gerek.Lig için kabul edilebilir bir kayıp olsada şampiyonlar ligi için ecnebilerin tabiriyle ''great loss'' bir durumdu.Avrupada transferin bitimine iki gün vardı bu sakatlık haberi geldiğinde.Yani avrupanın birçok kulübü deyim yerindeyse transfer konusunda ununu eleyip eleklerini asmışlardı.

Bu şartlar altında kimse size bu sezona dair kurduğu takımda kilit stoperini vermez.Çünkü onun yerini doldurabilecek bir oyuncuyu almak için yeterli vakit yok.Ha Zenit gibi basarsınız parayı alırsınız o ayrı mevzu.

Bu dönemde ancak kulübüyle sorun yaşayan yada kulübü tarafından gözden çıkarılacak isimleri bulurusunuz.Misal Fenerbahçe çok şanslı bir transferre imza attı.Belki aradığı tipte bir oyuncu değil ama şu an için avrupa bulunabilecek en iyi isimlerden birini aldı.Normal transfer sezonunda zor alınabilecek bir isim.Çünkü piyasası yüksek bir oyuncu.

Lakin Galatasaray Fenerbahçe kadar şanslı değildi.Dönen isimler Toure,Kjaer,Chivu gibi baba stoperlerdi.Yani bu isimleri ha deyince alamazsınız.Heleki şu kısacık zaman diliminde.Alırken büyük maddi fedakarlıklar yaparak can havliyle alacağınız bu transferler bütün bir transfer dönemi boyunca takım içi dengeyi korumayı amaçlayan bir transfer politikası benimsemiş yönetimin politika olarak çakışması manasına gelecekti.Ki bu çakışma gerçekleşmedi...

Cris'in avrupa listesinin gönderilmesine sayılı saatler kala açıklanması çok sonraki bir alternatif olduğunu gösteriyor.Belliki önceden Toure,Chivu,Kjaer gibi isimlerle anlaşılamamış.Ve belliki Cris bir geçiş transferinden ibaret.Belki yönetim şimdiden devre arası için stoper bakmaya başlamışlardır bile.

Cris'in yaşı,yavaşlığı vs. çok eleştirliyor.Lakin yönetim üzerine bu konuda çok haksız bir yüklenme olduğunu düşünüyorum.Hiç hesapta olmayan bir kayıp,çok kısıtlı bir zaman...Beklenmedik şartlar Galatasaray'ı Cris transferine yöneltti.Bu hamleye bu açıdan bakmak lazım.Ve hepsinden de öte yapılan her transfere yaş perspektefinden bakmayı bırakalım.Sonuçta bizim bugün great loss diye tabir ettiğimiz adam geçen sezon başı yaşından ve terlikli pozlarından dolayı  yerden yere vurduğumuz bir isimdi.Unutmamakta fayda var.

Hiç yorum yok: