18 Aralık 2012 Salı

The Hobbit: An Unexpected Journey



Sağdan soldan aldık gazı dolasıyla çok büyük beklentilerle gittik The Hobbit: An Unexpected Journey'e.Peter Jackson'ın o unutulmaz Yüzüklerin Efendisi üçlemesindeki Yüzüklerin Kardeşliği'nin tadı yıllar geçsede hala damağımızda kalmış. Orta Dünya'nın kasvetini her filmde arar olmuşuz.Ayrık Vadi'nin o ihtişamını hiçbir görsel yapıtta bulamamışız.Shire'ın o muhteşem sadeliğine hasret kalmışız.Goblin'i olsun,Org'u olsun,ve hatta ulan bildiğin ibne Saruman'ı bile özlemiş bu gözler.Bu şevkle,özlemle müthiş bir heyacan fırtınası içinde gittik filme.Sonuç ne diye sorarsınız bu kadar beklentinin karşısında tatmin olmadığımı üzülerek söylemek zorundayım.

Sonuç itibari ile J. R. Tolkien'in Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi'ne dair hiçbir kitabını okumamış biri olarak öyle beylik laflarla Peter Jackson abimizin yarattığı bir eseri eleştirmek haddimize değil.Sonuçta o dünyayı kitapta yaşamış,okumuş,orta dünya ile içli dışlı olmadık.Bundan dolayı Hobbit severler bu kitapla bu dünyaya yelken açtılar.Herşeyi orda görüp ardından beyaz perdede görselleştirdiler.Bu sebeple biz sadece ''beklentimin altında'' kaldı der çekilirim.Nedenini soranlarada ''Yüzüklerin Efendisi'nin yükselttiği çıtanın kurbanı olmuş'' diyerekten sığ bir yorum yaparım.Hepsi bu kadar.

Lakin filmi izledikten sonraki tepkilere bakınca çok beğenilidğini söylemek lazım.Orta Dünya'nın kadim dostları kitapla arasında oluşan uyuşmazlıklara rağmen geçer not vermiş.Bizde buradan yola çıkarak J. R. Tolkien'in kitaplarını hatim etme kararı aldık.O dünyayı sindererek yaşayıp,tekrar filmleri gözden geçirmekte fayda var.

Peter Jackson Hobbit'i üçleme halinde çekeceğini açıkladı.Lakin film o kadar acayip bir yerde bittiki kalan kısımdan nasıl 3'er saatlik 2 bölüm daha çekecek merakla beklemedeyiz.Bu da onun kurnazlığı olsa gerek.Şimdiden tüm gözlerserinin ikinci filminde.

Herşeye rağmen şunu çok rahatlıkla söyleyebilirimki yılların özlemini dindirmek adına bile gidilesi görülesidir.Ve şunuda belirtmekte fayda varki cücelerin söylediği Lonely Mountain çok dinlenesidir.

Hiç yorum yok: