5 Kasım 2014 Çarşamba

Evrensellikten Yerelliğe Keskin Geçiş



          Şampiyonlar ligi 2014-2015 sezonu 4. haftası.13 gol yemiş galatasaray,3 gol atabilmiş.Bir beraberlikle grubun son sırasında.Ve hiçbir maçta oyun olarak iyi olmaya geç,sürekli rakipleri tarafından sürklase edilmiş.İşin acı tarafı sürklase olduğu takımlarda kötü sezon geçiren(Dortmund liginde küme düşme potasına kadar geriledi) Dortmund ve Arsenal ile yaş ortalaması 20 civarı olan toy Anderlecht.Ve bu takımdan bir iki futbolcu hariç aynı ekip,aynı kadro son iki senenin gruplardan çıkan takımı.Burada bir terslik var.

       Galatasaray tarihinin en rezil şampiyonlar ligi performansı diyebiliriz belkide şu ana kadarki gidişe.Galatasaray çok farklar yedi,çok gruptan çıkamadı ama bu kadar rakibine seviye olarak ezilmemişti hiç.Ve bu ezilen oyuncu topluluğunun tamamına yakını son iki senedir bu şampiyonada bundan daha zor gruplardan çıkmışsa bugünkü mevzuyu teknik-taktik ile açıklamak çoğu zaman yetersiz kalır.Galatasaray bu sezonki şampiyonlar ligi sorununun temelinde mental eksikliklr yattığı çok açıktır.
 
        Bugün geldiğimiz noktanın sezon başlamadan önce pompalanmaya başlanan 4. yıldız kampanyasının çok büyük etkisi vardır.Topçusundan,teknik adamına,başkanından,malzemecisine uzatılan her mikrofona ağız birliği yapmışçasına 4. yıldızda 4. yıldız derseniz bu seneki hedefin,bu seneki odaklanmanın neye olduğunu görürsünüz.Takımın eski başkanı şampiyonlar ligi maçından önce yine,yeni,yeniden 4. yıldız vurgusu yapıp duruyorsa sahadaki adamında kafasının nerde olduğunu fazla sorgulamaya gerek yok.
         

          TT Arena'daki Dortmund maçı öncesi fener maçını almışız.İki gün sonra dortmund maçı var.Maç sabahı resmi siteyi açıyorum.Hâla girişte Sneijder resmi ile fener galibiyeti manzarası var.Resmi site girişine bir intro bari koyun da insanlar maça ısınsın,günün anlam ve önemini kavrayalım.Belliki kafalar iki gün önceki fener galibiyetinde hala.Peki biz ne ara anlık derbi galibiyetlerini avrupa kupalarına tercih eder olduk?Asıl  önemlisi biz ne ara fenerbahçeleşmeye başladık?Ne ara evrensel kulüp olma politikasından domestik bir kulüp olduk?

          Boşuna dememişler seni yöneten,yön veren ne ise sen de osundur.Sene başı yönetim belliki "avrupayı siktir et,bize 4. yıldızı al" temalı birçok toplantı yapılmış Prandelli ile.Futbolculara da bu direktiflerde kazınmış 4. yıldız meselesi.O yüzden ben derimki bu sezonki şampiyonlar ligi başarısızlığını yorumlarken herşeyi teknik-taktikte aramayın.İşin derini bunlardan daha basit çünkü.Misal yukarıdaki 4. yıldız seromonisi gibi.

       
       

Hiç yorum yok: