16 Ağustos 2011 Salı

Arsen Wenger'in Ruh Hali


2003-2004 yılında gelen namağlup lig şampiyonluğundan bu yana Arsenal premier lig'de kupaya uzanamıyor.2004-2005 sezonunda kazanılan FA Cup şampiyonluğundan bu yana ise bir demir yığını bile kaldıramadı Topçular.Ve şu aralar Emirates ahalisi oldukça hırçınlaşmaya başladı.Yıllardır gelmeyen başarıların üstüne bir de bu sezon takımın herşeyi diyebileceğimiz Fabregas'ın Barcelona'ya satılması ve Nasri'nin her an takımdan ayrılma olasılığı  Londra'nın Topçularını birazcık daha hırçınlaştırıyor.Emirates'in tribünleri artık açık açık Profesör lakaplı Arsen Wenger'in takımdaki geleceğini tartışmaya başladı.Bu gözler bunuda mı görecekmiş demekki.

Aslından geçen sezon herşey yolunda gidiyordu.Premier ligde dolu dolu ilerleyen Arsenal,şampiyonlar liginde çeyrek finale yükselmiş,Lig Kupasında ise finale çıkmıştı.Lakin her zamanki serbest düşüşü yine yaşadılar.İki haftalık bir süreç içerisinde üç kupa hayali kuran takım önce artık belalısı haline gelen Barça'ya elendi ardından Lig kupası finalinde yenilen saçma sapan gollerle Birmingham'a kupayı teslim etti.Ligde ise 4-0 öne geçtikleri Newcastle maçında maçın 4-4'e gelmesi onlara lig şampiyonluğa yolunda en büyük darbeyi vuran maç oldu desek yanlış olmaz herhalde.Sonuç olarak yine Arsenal ve yine hayal kırıklıkları ve hüsran dolu bir sezon.

Birde bunların üstüne Fabregas ve Nasri'nin artık kazanan tarafta olmak istemesi durumu daha vahim hale getirdi.Fabregas için bu takımın herşeyi desek yanlış olmaz.Arsenal Fabregas'ın oynadığı maçlarda %60'lık bir kazanma oranı yakalarken onun olmadığı maçlarda bu oran %30'lara düşüyor.Ve o Fabregas Barcelona'nın itici ve bıktırıcı ısrarları sonucu yuvasına geri döndü.Nasri'nin de eli kulağında.Eboue her ne kadar artık kadroda düşünülmese kadrodan bir kişi eksilmesi bakımından galatasaraya geldi.Ve Arsenal taraftarı artık çok sabırsızlanmaya başladı.Sürekli olarak çok önemli isimler kaybetmelerine rağmen Wenger'in hala genç peşinde koşması onları daha çok kızdırıyor.Taraftarlar da artık kazanan tarafta olmak istiyorlar.


Bu şartlar altında Wenger'in ruh halini gerçekten çok merak ediyorum.Kuşkusuz üzerinde çok büyük bir baskı var.Üstelik kaptanını da kaybetti.Üstelik şampiyonluk hayalleri her geçen sezon daha da zorlaşıyor.Kendileri kadro olarak küçülürken rakipleri büyüyor.Ve bu şartlar altında işi gerçekten çok zor.

Arsen Wenger benim gerçekten çok saygı duyduğum ve en iyi beş teknik adam listeme gözüm kapalı yazacağım bir adam.Gençleri sürekli olarak tercih etmesinin yanında güzel futbol oynamayı her daim şiar edinmiş güzel bir adamdır Wenger.Herkesin oynatmayarak yenmeye çalıştığı Barcelona'yı geçen sezon oynayarak yenmeye çalışan ender teknik adamlardan biridir.Bu adamı sevmek için sizce daha başka nedene gerek var mı?Futbol bir oyunsa bu oyunu güzel oynamaya çalışana her zaman için saygı benden.

Wenger'in yılardır genç oyuncu yatırımı ile transferden kazandıkları para onları ekonomik yönden çok büyüttü.Bundan bir 5 sene sonra ekonomik olarak avrupanın en büyüğü olmamaları için hiçbir sebep yok.Şu anki mevcut bütçe ile alamayacakları oyuncu yok.Bugün footballove blogda denk geldi.2000 yılından bu yana Arsenal sattığı oyunculardan 310 milyon avro kazanmış.İyi para kazanıyorlar da artık bu parayı harcama vakti geldi bence.

Fabregas'ın gidişinden sonra bakalım Arsenal'in yeni hamleleri ne olacak.Hele birde Nasri giderse Wenger'in de bahsettiği gibi büyük kulüp olma özelliği çok sorgulanacak Arsenal kanadında.İsteyen istediği oyuncu alıp gidiyor Arsenal'den.Artık bu stratejiye Arsenal'in de geçme vakti bence.Yoksa şu şartlar altın bir 7 sene daha beklemeleri gerekebilir şampiyonluk için.

Akşam Udinese ile şampiyonlar ligi playoff maçı oynayacak Arsenal.Kritik bir maç.Olası bir sürpriz sonuç Wenger'in zaten bozuk olan ruh halini daha da bozabilir.Dikkat Wenger'den destek bizden diyelim.Ve yazıyı anadan doğma Manchester Unitedlı Gary Neville'in Arsenal ve Arsen Wenger hakkında söyledikleri ile bitirelim.Kulak vermekte fayda var.

Bütün manşetlerde Arsene Wenger’in zor durumda olduğu ve baskı altında olduğu yazıyor. “Arsenal’deki zamanı doldu mu?” diye soruluyor. Kaçınılmaz sonmuş gibi Fabregas Barcelona’ya giderse kulüp için bütük kayıp olacağı söyleniyor.
Ama burada asıl soru akıllı olan kim aptal olan kim? Arsene Wenger 1998 yılından beri her sene bu takımı Şampiyonlar Ligine götürdü. Ve Arsenal yıllardır milyonlar kaybeden değil para yapan bir kulüp.
Ne yani 6 yıldır kupa kazanmadılarsa? Manchester United da zamanında 26 yıl kupa kazanamadı, Liverpool 21 senedir Premier kazanamıyor, Manchester City 35 yıl kupa görmedi, Tottenham ise 50 yıldır ligi kazanamıyor.
Ben 70′ler ve 80′ler United taraftarı olarak büyürken 20 yılda sadece 3 kupa gördüm. Bu iş kolay değil. Bazen öyle bir döngüye girersiniz ki kupalar gelmeyebilir. Burada yapmanız gereken doğru menajere sahipken panik yapmamak.
                                                                                                               Gary Neville
 

Hiç yorum yok: