25 Ağustos 2011 Perşembe

Eto'o Transferi &Dünya Futbolunda Yeni Bir Miladın Başlangıcı


Abramovic'in Chelsea'yi satın alması ve dünya futbol piyasısının altını üstüne getirecek cinsten bonservis bedelleri ödemesi o dönem için bir dönüm noktasıydı.Hatta transfer piyasasınde bir oyuncunun bir Chelsea fiyatı birde normal fiyatı diye bir tabir çıktı.Tabiki fahiş bonservis bedelleriyle orantılı olarak artan yıllık ücretlerin durumu olayın diğer bir boyutu.Daha sonra bu yoldan Manchester City'de gitmeye başladı.Ve Ronaldo'nun 96 milyon avroya transfer olması ise bu işin zirve noktası oldu.

Bütün bu yazdıklarım futbolun son 10 yılında meydana gelen ekonomik reaksiyonlar.Gerek transfer ücretlerinin artışı gerekse yıllık ücretlerin artışı son 10 yıl içinde inanılmaz değişim geçirdi.Yıllık maaş tavanın 12 milyon avrolara,bonservis bedellerinin de 100 milyon avroya ulaştığı bu ortamda Eto'nun transferi fahiş şekilde yükselmiş olan bu tavanı daha da yukarı çekti.

Eto transferini sadece sıradan bir Çeçen takımının dünyanın en iyi beş forvetinden biri sayılabilecek bir adamı transfer etme çılgınlığından bir yana bu açıdan bakmak daha önemli.Evet Eto gibi bir oyuncunun Anzhi bir takıma gitmesi çok şaşırtıcı bir olay  olsada işin ekonomik çılgınlığı daha çok ağır basıyor bu transfer mevzusunda.

Yıllık 20 milyon avro gibi bir rakam alacağı konuşulan Eto böylece dünya futbolunda maaş tavanını 20 milyon avroya çıkarmış oldu.Bundan sonra dünya üzerinde yapılacak olan her transferde bu ilke göz önüne alınacak.

Eto transferi artık dünya futbolunda yeni bir miladın başlangıcıdır.Paranın bu denli hakim olduğu bir transfer daha önce hiç yapılmamıştı.Ronaldo 96 milyon avroya gitti ama gittiği kulüp Real Madrid'di.Veyahut Chelsea dünya futbolunda geçmişi olan bir kulüptü.Fakat Anzhi'nin bu hamlesi paranın günümüz futbolundaki gücünü çok net ortaya koyuyor.

Eto açısından bakacak olursak çok gıcır bir transfer.Kazanmışsın kazanacağın kadar başarı,kupa şimdide geleceğe yatırım yapma zamanı.Eto bu işin sonunda torunun torunun torununa yetecek kadar bile servet sahibi olur. Ha bu arada Anzh'nin son transferlerle takım değerinin de 105 milyon avroyu bulduğunu belirtelim.

Hiç yorum yok: