20 Mayıs 2011 Cuma

Final Gibi Bir Seri!!!


Miami-Chicago serisi çoktan başladı.Seride durum 1-1.Aslında oldukça geç kalınmış bir seri öncesi analiz yazısı farkındayım.Ama yinede hazır seride durum 1-1 iken sevgili dostum Alpay Alpaydın'dan rica ettim ve o da beni kırmayarak şahane bir analiz yazısı gönderdi.Buyurun,keyifle okuyun.Seriye birde bu analizin gözüyle bakın.



Çok değil birkaş sene önce batı NBA'de hakim konferans iken yapılan takaslar ve transferle(Big Three-Boston,Three Kings-Miami,Amare/Melo-Knicks,inanılmaz çıkışıyla MVP Rose'a sahip Bulls ve ligin en dominant uzunu haline gelen Howard'lı Orlando)Doğu Konferansı bir anda ligin en önemli  takımlarını barındıran konferans haline geldi ve ligin terazisi bir anda bu konferans yönüne kaydı.



Batıda eski kaleler Lakers ile Spurs'un erken vedasıyla doğu finaline çıkan Miami ve Chicago oyuncuları biliyorlarki bu seri finalden daha önemli.O yüzden büyük bir mücadeye sahne olacak bu mücadele hem saha içinde hem de saha dışında.Saha dışında diyorum çünkü Boozer ilk adımı attı bile:Miami'nin yalnızca Lebron ve Wade'den ibaret olduğunu söyleyerek Bosh üzerinde baskı kurma yoluna gitti.Eminim seri ilerledikçe böyle karşılıklı açıklamalar gelecektir.Eşleşme eşleşme bu seriyi karşılaştıracak olursak:




Rose-Wade: Aslında Wade 2 numara, Rose'da 1 numara pozisyonunda maça başlasalarda oyuncu eşleşmelerinde her iki takımın koçu da bu iki oyuncuyu birbirlerini savunmak için kullanacaklardır birbirlerine çok yakın oyun stillerinden dolayı. Her ikisi de inanılmaz patlayıcı ve atletik yetenekleri ön planda olan oyuncular ama her ikisinin de ayrı ayrı ağır basan yanları var: Wade'in sahip olduğu yüzük ve beraberinde gelen daha fazla play-off tecrübesi ayrıca daha iyi bir orta mesafe şutörü olması(her ikisi de dış şutlar konusunda çok istikrarsızlar). Rose için tecrübesiz denebilirdi ancak MVP ödülünü sonuna kadar hakettiğini play-off'lardaki 30 üstü sayı ortalamasıyla gösteriyor(kariyer rekorunu yine play-offlarda kırdı Rose 44 sayı ile). Bu eşleşmede sahasında olan taraf, momentumu ve tempoyu eline alan taraf üstün gelecektir yani değişken bir üstünlük görülecektir ama ben Rose'u yarım adım daha önde görüyorum Bulls'un saha avantajından ötürü.




  Bogans-Bibby:İki ağır ayaklı oyuncu da birbirleriyle eşleşecektir tahminimce Bibby ile aynı süreyi alan Chalmers biraz fark yaratabilir ama bu iki oyuncunun bu seriye katkıları elbette sınırlı olacaktır(ama ibreyi belirleyen sürpriz katkılarda bu beklenmedik isimlerden gelecektir). Seride belli dönemlerde yıldızların sıkıştığı anlarda hangisi daha çok dış atış katkısı verirse maç içinde katkı bir anda o takıma dönebilir.




Deng-Lebron: Miami'nin serideki en üstün olduğu eşleşme. Bir yanda ligin en değerli oyuncusu ve şampiyon olabilmek için Miami'ye kendini 'yamayan' bu yaftanın üzerine yapışması nedeniyle de şampiyonluğu büyük bir hırsla isteyen LeBron James, diğer yanda istikrarlı orta mesafe şutları ile orta düzeyde bir oyuncu olan Luol Deng. LeBron bu pozisyondaki avantajı(Wade'in daha çok savunmada Rose ile uğraşacağını düşünerek) elinden geldiğince kullanacaktır ve bu seride LeBron'dan insanüstü kişisel performanslar görebiliriz. Deng için kariyerinin en büyük sınavı bu seri olacaktır ve ligin finaline çıkmak istiyorlarsa LeBron'u yavaşlatmak -durdurmanın imkansız olduğunu düşünürsek- zorunda ve bunu başarıp başaramayacağı bu serinin kilit noktalarından Miami adına.




Boozer-Bosh: Sezon başında Bulls'u bir gömlek daha yukarıya çıkaran Boozer yumuşak oyun stiliyle tam bir normal sezon oyuncusu ve kritik dönemde sorumluluk almaktan kaçınması ona yöneltilen en büyük eleştirilerden birisi. Keza play-off'larda şut yüzdesinin 15 oranda gerilemesi bunu ispatı ancak Hawks serisinin son maçları ve maç öncesi Bosh'a karşı açıklamaları bizi yanıltacağına yönelik adımlar olabilir. Bosh ise Wade-LeBron'un yanına eklenen 3. süperyıldız ama bir türlü ön plana çıkamıyor fakat Boozer'ın yavaş ayakları ve kötü savunması karşısında iyi performanslar çıkarabilir. Boozer'ın kurnazlığı, Bosh'un dinamizmi ne kadar işler ve çalışırsa iki takım için ibre o kadar kendilerine yönelik olur bu seride ayrıca ribaunt canavarı Chicago'lu Noah'a Boozer ne kadar yardımcı, Bosh ne kadar karşı durursa hava hakimiyeti yine o takım yönüne değişecektir.




Noah-Anthony: İşte bu eşleşmede Bulls'un en büyük avantajı olacaktır. Rose'dan sonra -play-off'larda- bu takım için en önemli oyuncu durumuna gelen Joakim Noah özellikle ribauntlara verdiği katkı ve yüreğini ortaya koyarak oynadığı oyunla Bulls'un ateşleyici gücü oldu serilerde ve bu seride karşısında ilk kez bu kadar kolay rakipler var: Joel Anthony, Ilgauskas. Her ikisi de sınırlı hücum ve savunma gücüne sahipler bu sayede Noah'ın Bosh savunmasında Boozer'a yardımı daha mümkün ve kolay olacaktır. Hücum ribauntlarına vereceği bariz katkı oyun boyunca Bulls'un daha fazla hücum etmesine neden olacaktır keza LeBron ve Wade'in ribauntlara katkısı bu seride öncekilere oranla daha az olabilir kendi görevlerine daha çok odaklanacakları için.

Benchler: Chicago'nun Taj Gibson, Kyle Korver ve Ronnie Brewer gibi önemli dakikalar alan ve katkı veren (Watson ve Ömer Aşık da zaman zaman bu kategoride sayılabilir) isimlerinin Miami'ye oranla daha fazla ve derin olması bench konusunda ibreyi Bulls'a çevirecektir. İlk 5 oyuncularının dinlendiği zamanda sahne alacak bu isimlerin verecekleri katkılar va yaratacağı farklar seri adına kritik olabilir ayrıca da bazı oyuncuların ( Boston serisi birinci maçında James Jones'un 25 sayısı gibi) yapabileceği sürpriz katkılar da seride belirleyici olabilir. Özellikle Rose'un ve Noah'ın savunmasında sürpriz Miami bench oyuncuları yada aynı şekilde LeBron'un ve Bosh'un savunmasında görev alabilecek Bulls oyuncuları da kritik rol oynayabilir.

 Sonunda kazanan bir takım çıkacak ama seri boyunca kazanan biz izleyiciler olacağız iki mükemmel takım olacağı için. İlk 2 maç çok kritik çünkü Miami maç çalarsa Bulls'un sahasında seriyi kazanma ihtimalleri çok çok artar, olur da Bulls 2-0 yaparsa bunun vereceği moral bozukluğuyla Miami gerileyebilir o yüzden ilk 2 maçtan sonra seri tahmini yapmak çok daha kolay olabilir. Ama ben seriyi kazanan takımın bu maçlardan yola çıkarak, deplasmanda maç alarak seriyi kazanacaklarını düşünüyorum o yüzden ya 4-2 Miami yada 4-2 Bulls kazanacaktır.
                                                                                   Eline,Emeğine Sağlık Alpay

2 yorum:

özer dedi ki...

boyle yazıya can kurban sanki kaan kural :))

pelezinho dedi ki...

aynen katılıyorum.çok başarılı bir yazı