30 Haziran 2011 Perşembe

Kaybedenler Kulübünün Başkanı:Hector Cuper


Bildiğiniz üzere Hector Cuper gelecek sezon için Racing Santander'le anlaştı.4 yıl aradana sonra tekrar La Liga'ya geri dönen Hector Cuper bir döneme damgasını vurmuş  teknik adamlardan biridir.Hector Cuper'i yorumlarken çok yetenekli bir teknik adam mı yoksa herşeyi eline yüzüne bulaştıran bir becereksiz mi olduğuna kara veremiyorsunuz.Kariyer geçmişinde hep finalleri oynamış lakin oynadığı her finali de kaybetmiş bir insan olan Hector Cuper'i tarih başarılı mı yoksa başarısız mı yorumunu bizlere bırakmış durumda.Gelin isterseniz Hector Cuper'in ''bahtsız bedevi'' tadındaki kariyerine şöyle bir göz atalım.

1997 yılında ilk avrupa macerasına Mallorca ile başlayan Cuper ilk sezonunda İspanya Kral Kupası final oynama başarısı gösterir.İşte belkide kariyerinin ilk final kaybetme acısını burada yaşar.Mallorca finalde Barcelona'ya yenilir.

Mallorca'da oturttuğu sistem ile büyük çıkış yakayan Cuper 1999 yılında Uefa Kupa Galipleri Kupası finaline çıkar.Rakip Lazio'dur.Lakin Cuper'in final laneti tekrar ortaya çıkar ve finalde Lazio'ya 2-1'lik skorla yenilerek ikinci kez final acısını yaşar.


Artık yeni bir sayfa açmak isteyen Hector Cuper Valencia'nın başına geçiş yapar.Lakin bu geçiş sırasında final laneti de onunla birliktedir.Valencia ile önce 2000 yılında şampiyonlar ligi finalinde Real Madrid ile karşılaşır.Cuper yine bir finalden boynu bükük ayrılır.Fakat pes etmez.2001 yılında Valencia ile tekrar şampiyonlar ligi finaline yükselir.Bu sefer rakip Bayern Münich'tir.Yine malum olduğu üzere finalde Bayern Münich'e penaltılarda boyun eğer Cuper'in takımı.

Bütün bu travmatik olaylardan sonra çareyi ülke değiştirmekte gören Cuper İnter'in başına geçer.2002 yılında İnter ile bomba bir sezon geçirmektedir.Ligin son haftasına lider giren İnter şampiyonluğa çok yakındır.Cuper'de şanssızlığını kırmaya.Fakat son hafta Lazio karşısında aldıkları 4-2'lik mağlubiyet şampiyonluk kupasının Juventus'a gitmesine neden olur.Anlayacağınız yine bir final,yine Hector Cuper,yine bir hayal kırıklığı.

Her daim bir şekilde loser olmayı başaran Hector Cuper'in kariyer geçmişi bu şekildedir.Bütün bu kaybettiği kupaları kazansa belkide tarihin en başarılı teknik adamlarından biri olabilirdi.Hector Cuper'in şu halini görünce aklıma Bill Shankly'nin efsanevi sözü geliyor:''Birinciysen birincisindir,ikinciysen hiçbir şey.''Ha şunuda belirteyim Hector Cuper'in son iki sezonunu geçirdiği Aris takımında  Yunanistan Kupası finali kaybetmişliği de vardır.Hector Cuper'in bütün bu yaşadığı final travmalarının ardından hala akıl sağlığını korumayı başarması ise büyük bir başarıdır bence.

1 yorum:

Ogulcan dedi ki...

Hector Cuper İnterde ki direktörlüğü sırasında idolümdü. sonra kayboldu piyasadan takipte edemedim. böyle bir yazı yazman hoş olmuş :)