10 Haziran 2011 Cuma

Premier Lig'de 2010-2011 Sezonu


Premier Lig bu sezon yine  sürprize yer vermedi.Premier Lig kurulduğundan bu yana(1991) sadece üç takım şampiyon olabildi(Manu,Chelsea,Arsenal).Bu sezonda bu klasik devam etti ve Manu 19. şampiyonluğuna ulaştı.Gelin bu şampiyonluğun hikayesine şöyle bir bakalım.


Şampiyon Takım:Bu sene 19. şampiyonluğunu  kazanan Manchester United bu dalda Liverpool'un rekorunu kırmış oldu.Böylelikle Premier Lig tarihinde en fazla şampiyon olan takım oldular.


Aslında Manu sezona çok tutuk başladı.Özellikle deplasmanlarda aldiği aşırı beraberlikli puan kayıpları vardı.Gerçi bu deplasman kayıpları bütün sezon sürdü.Fakat bunun yanında iç sahada müthiş bir performans sergiledi.Bu sezonda Old Trafford'da kimse onların bileğini bükemedi(sadece bir beraberlik aldılar).


Manu için belkide en kiritik hamle seon başında Rooney krizini çok iyi halletmeleri oldu.Bildiğiniz üzere dünya kupasında psikolojisi dibe vurmuş olan Roomey takımdan ayrılmak istediğini söylemişti.Fakat Ferguson Reis krizi çok iyi yönetti ve Rooney'e 5 senelik imza attırdı.Ferguson'un rehabilitasyonundan sonra kendisini bulan Rooney şampiyonluk yolunda çok kilit maçlar çıkardı.

Ferguson'un bu sezon oynattığı futbolda tam anlamıyla ayrıntılar hakimdi.Geçmiş Manu takımlarına nazaran daha zayıf olan bu takım ligi şampiyon tamamlayıp,şampiyonlar liginde finalde kaybettiler.Hiç şüphesiz bu başarının altında Alex Ferguson gerçeğini görmemezlikten gelemeyiz.Bana göre yeryüzünün en iyi teknik adamıdır kendisi.






Şampiyonun Takipçileri:Chelsea geçen sezon 103 golle gelen şampiyonluğun ardından bu sezonada kaldığı yerden devam etmişti.Lakin ne olduysa bir anda oldu.Takımın kilit isimlerinin(Essien,Lampard,Bosingwa,Terry,Cole) uzun süreli sakatlıkları çok çaresiz bıraktı Angelotti'yi.

Bu kötü sonuçları düzeltmek adına can havliyle alınan Torres ise Angelotti'yitam anlamıyla bozguna uğrattı.Torres'i oynatmak adına takım kimyasını bozdu.Drogba yedek kaldı sorun oldu,Anelka yedek kaldı sorun oldu,Torres yedek kaldı sorun oldu.Angelotti bu dönemde tam bir çıkmaza girdi.Bu süre içerisinde 50 milyon poundluk Torres'ten hiçbir verim alamadılar.


Lig sonuna doğru seri galibiyetler yakalayarak Manu ile puan farkını 6'ya indirsede Old Trafford'da çıktıkları final maçını kaybederek şampiyonluk yolunda havlu attılar.


Arsenal ise tam bir çılgın.Gösterip gösterip vermeyenlerden.İyi oynuyorlardı.Hemde çok iyi.Ligde liderliği de ele geçirmişlerdi.Chelsea'de aradan çekilince bu sefer oluyor galiba dedik.Gümbür gümbür gidiyorlarken her zamanki Arsenal klasiğini yaşayıp paldır küldür dibe vurdular.O kadar komik puanlar kaybettilerki şampiyonluğu tepsi ile Manu'ya hediye ettiler.Üç kupa alırlar mı acaba derken yine babayı aldılar.Fabregas'ında dediği gibi artık Arsenal kara vermeli.Kupa kazanan bir takım mı olacaklar yoksa oyuncu yetiştiren bir takım mı?



Machester City ise elindeki yıldızları harcayan bir kulüp.Tottenham dördüncülüğü resmen ikram etti City'ye.Kadronuzda Balotelli,Silva,Tevez,Dzeko gibi süper ötesi silahlar var ve siz sadece birini kullanıp,sahaya 4 ön libero(Toure,De Jong,Viera,Barry) ile çıkıyorsanız siz bu takımı çöpe atın bence.Mancini'nin bu takıntılı savunma anlayışı olmasa City bu sezonki Chelsea ve Arsenal'i rahatlıkla geçebilirdi.Mancini bu takımı çok dizginliyor.Yinede buna rağmen gelen FA Cup şampiyonluğu ve şampiyonlar ligi bileti Manchester'ın mavi yakasını başarılıymış gibi gösteriyor.Bence kesinlikle değiller harcanan 100 milyon poundu göz önüne aldığımızda.


Küme Düşme Hattı:Wigan ve Blackpool'un küme düşmesi normal karşılanabilir.Fakat West Ham gibi köklü bir ekibin küme düşmesi karşılanamaz.Sağlam bir kadroya rağmen Avram Grant geçen sezon Porsmuth'u düşürdükten sonra bu sezonda West Ham'ın ipini çekti.Kendisini Yılmaz Vural ile tanışmaya davet ediyorum.Bu arada seneye West Ham-Milwall maçlarında da katliam çıkar benden söylemesi.


Sezonun Hayal Kırıklığı:Roy Hodgson yönetiminde tarihin en kötü başlangıcını yaptılar.Küme düşme hattında uzun süre dolandılar.Lakin King Kenny yuvasına dönünce Liverpool şahlandı.Hemde bu şahlanmayı yaparken Liverpool'un olmazasa olmazı Gerard yoktu.Kenny Dalglish yaptığı müthiş çıkışla herkesi etkilemeye başardı ve 3 senelik yeni kontrat imzaladı.Gelecek sezon Dalglish ve Liverpool'unu dikkatle izlemekte fayda var.


Sezonun Oyncusu:Kesinlikle Gareth Bale.Bu seozn adeta avrupayı salladı.Maicon'u pazara değil uzaya gönderdi adeta.Hızı,deliciliği,dribilingleri,enerjisi ile önümüzdeki 10 yıla damga vurabilecek müthiş bir adam.Yaşı henüz 20.1-2 sene sonra transfer piyasasında ikinci Ronaldo etkisi yaratması çok muhtemel.


Sezonun Maçı:Tabiki de 4-4'lük Newcastle-Arsenal maçı.Belkide Arsenal'in psikolojik olarak şampiyonluktan koptuğu maç.4-0 öne geçip maçı vermek nasıl bir duygu acaba çok merak ediyorum?

Sezonun Olayı:Futbolu bırakmış Lemann'ın 41 yaşında tekrar Arseanl'e transfer olması.Hayır bu hamleyi yapan adamda Wenger.

Premier Lig'De bir sezon böyle geçti.Açık konuşalım Manu orta sıklette şampiyon oldu bu sezon.Lakin seneye bu iş böyle olmayacaktır.Chelsea şimdiden para saçmaya başladı.City zaten para musluklarını hiç kapatmadıki!Kralıyla yeniden doğan bir Liverpool var.Seneye çok can yakacak bir premier lig bizleri bekliyor.

Hiç yorum yok: